De Bleekkerk in Almelo

De Bleekkerk

De Bleekkerk in Almelo is het eigendom van de Vereniging van Vrijzinnig Godsdienstigen. Het is een warme, sfeervolle kerk uit 1927. Het gebouw behoort qua architectuur tot de Amsterdamse school. De kerk wordt voortdurend gemoderniseerd, waarbij het uitgangspunt is dat het eigen karakter steeds bewaard blijft. De glas-in-loodramen en de Art Déco elementen geven haar een heel eigen sfeer en uitstraling. De kerk heeft een mooi orgel met een warme klank.

De Bleek huren
De VVG wil haar mooie gebouw graag delen met anderen. Daarom verhuurt zij de kerkzaal, de nevenzalen en de keuken voor lezingen, workshops, vergaderingen, trouwerijen, uitvaarten, familiebijeenkomsten etc. De ruimtes worden gehuurd door verenigingen en particulieren, incidenteel en structureel.

Multifunctioneel gebouw
De Bleekkerk is een gemeentelijk monument, de VVG zorgt voor het onderhoud. Met veel liefde werkt men eraan om de kerk in hartje Almelo haar mooie uitstraling te laten houden. De VVG is bezig de kerk meer en meer tot een multifunctioneel gebouw te maken. De centrale ligging, eigen parkeerplaatsen, parkeergarage aan de overkant en de unieke sfeer van het gebouw bieden kansen om het een zinvolle functie te blijven geven en velen binnen haar muren te verwelkomen.

De Bleek
De Bleekkerk in Almelo dankt haar naam aan de weiden vlak bij de beek waar men katoenen weefsels bleekte voor de textielindustrie. Het pad naar deze velden heette de ‘Bleekweg’. Deze weg liep door het huidige Hagenpark. Dit park bevindt zich achter De Bleek. Met haar naam herinnert de Bleekkerk ons aan de tijd waarin de textielindustrie van grote betekenis was voor Almelo.