Kerst in De Bleek

25 en 27 december 2020

Op Kerstmorgen was er een feestelijke dienst in De Bleek met een mooie kerstboom en prachtige muziek. De dienst op derde kerstdag stond ook in het teken van muziek met allerlei favoriete kerstmuziek van Bleekers afgespeeld via YouTube, maar er werd ook nog een lied live gezongen!

Kerstchallenge voor de jongeren van De Bleek

23 december 2020

De jongeren van De Bleek hebben met verschillende teams een online escape room gedaan, uiteraard met een kerstthema. Dit was nog best een uitdaging, maar gelukkig wel gezellig! Hieronder een aantal foto’s.

Kerststallen van Bleekers

Kerst 2020

Het thema van het adventsproject was: Welkom in de stal! Om ondanks alle beperkingen toch een beetje ‘samen’ Kerst te vieren, hebben we de oproep gedaan om foto’s in te sturen van onze kerststalletjes thuis. Wat is er een verscheidenheid aan materiaal, aan grootte, aan invulling van de kerststal. Kijk naar deze online kerststallen expositie van De Bleek. Zo zijn we toch met elkaar verbonden!

Advent in De Bleek

december 2020

Advent 2020 staat in het teken van de figuren uit de kerststal en hun verhalen. Het Adventsdoek van Artdesch (kunstatelier van de Twentse Zorgcentra) vertelt de verhalen in prachtige kleuren. Elke week gaan er een paar nieuwe ‘bladzijden’ open en gaat het verhaal verder. De figuren uit de kerststal zien we in een stal verschijnen: elke week weer een paar nieuwe figuren erbij. Zo worden de oude verhalen verteld en komen ze in ons midden tot leven.

De kinderen van De Bleek hebben een kerst-voorbereidingspakket gekregen. Zo leven we toe naar het feest en ontdekken we dat wachten op het feest ook wérken aan het feest is! De kinderen zijn in deze weken onder andere kerstkoekjes aan het bakken. De ouders van Maurits, Reinier en Constantijn, de ouders van Julia en Floortje, de ouders van Lisette en de ouders van Coen en Maud hebben foto’s ingestuurd. Coen bakt de koekjes met zijn vriendje Ferhat. Constantijn heeft in plaats van een kerststal een kerstengelenslinger gemaakt!  Inmiddels hebben de kinderen en jongeren ook een kerstgroet ontvangen van De Bleek, hiervan zijn ook foto’s te zien.

Huwelijk Aafke en Gonny

6 september 2020

Zondag 6 september zijn Aafke Hagens en Gonny Britstra in De Bleek getrouwd. Midden tussen familie en vrienden en in het midden van De Bleekgemeenschap kregen zij de zegen voor hun huwelijk mee. Aafke sprak ontroerende woorden en legde een brug naar ons allen en naar de Eeuwige. Het thema van de viering was ‘bruggen’, en bruggen staan voor verbinding. Symbool voor de verbondenheid met de Eeuwige is de regenboog, de veelkleurige brug aan de hemel. In het verre Japan waar familie via de livestream meeleefde, stond die morgen zelfs een dubbele regenboog aan de hemel. Zo waren we allemaal verbonden, over grenzen heen.  De jongeren van jeugdkerk gaven het bruidspaar een brug in aanbouw en vele Bleekers hadden via een mooie kaart met wens hun verbondenheid tastbaar gemaakt. Zo was deze viering een uitnodiging van de God die verbinding zoekt aan ons allen, om bruggenbouwers te zijn! Dat is ook een zinvolle opdracht voor het nieuwe kerkenwerk seizoen en het werken aan een nieuwe toekomst.

Vredeszondag in De Bleek

20 september 2020

Op vredeszondag hingen er papieren kraanvogels in de kerk. Kraanvogels zijn een symbool geworden van vrede vanwege Sadako Sasaki, die stierf aan de straling van de atoombom op Hiroshima. Op 6 augustus werd de atoombom op Hiroshima en Nagasaki herdacht en daarvoor vouwden leden van de ambassade van vrede Almelo deze kraanvogels.
 
Rianne, die thuis meevierde, vouwde tijdens de viering een gouden kraanvogel, passend bij het verhaal van Sadako dat voorgelezen werd.
 
De nieuwe taakdragers kregen een kraanvogel als teken van hoop en vrede voor hun taak in De Bleek. Iedere kerkganger mocht een kraanvogel meenemen en die weggeven als een groet vanuit De Bleek. (Zie laatste foto) Zo zijn we verbonden met elkaar!

Bleekers met hun huisdieren

4 oktober 2020

Allerlei Bleekers stuurden foto’s in met hun huisdier!

Dierendag in De Bleek

4 oktober 2020

Zondag 4 oktober was het dierendag in De Bleek. Er waren foto’s van  mensen met hun huisdier en het thema was ‘biodiversiteit’. Het leven op aarde vergeleken we met een grote blokkentoren waarin al het leven een functie heeft. Als je er teveel blokken uittrekt, valt de toren om.  De kinderen van De Bleek bouwden zelf een toren van blokken en testten het uit.

Het leven op aarde  is wederzijds van elkaar afhankelijk, óók het leven van de mens. Naast een relatie met onze huisdieren moeten we dus ook beseffen dat we een relatie hebben met al het andere leven op aarde, en daar ook medeverantwoordelijk voor zijn.

Na de viering waren er kalebassen en pompoenen te koop voor het herstel van het dak van De Bleek. Ook alle mooie vruchten zijn deel van die biodiversiteit!

Herfst rond De Bleek

31 oktober 2020

Jan Eric de Ruiter en Rianne Kobes maakten mooie herfstfoto’s bij De Bleek!​

Oogstdienst in De Bleek

1 november 2020

Zondag 1 november vierden we de oogst met een prachtig stilleven door Juul de Ruiter, met een symbolische maaltijdsviering en een overdenking over Thanksgiving en de andere kant van het verhaal. Ook ons eten heeft soms een andere kant … Aan het einde van de viering was er het in memoriam van Hennie Rutgers en werd een wit steentje met zijn naam op de gedachtenistafel gelegd. 

Eeuwigheidszondag in De Bleek

22 november 2020

Zondag 22 november was de gedachtenisdienst in De Bleek. We herdachten degenen die in het afgelopen jaar overleden zijn. Familieleden staken voor hun gestorven dierbare een kaarsje aan. We noemden ook namen van mensen die eerder gestorven zijn of elders woonden maar met wie we verbonden zijn. Dit keer staken de diakenen bij elke naam een kaarsje aan. Thuis konden mensen mee vieren en ook een kaarsje branden. Het thema van de viering was: elkaar tevoorschijn luisteren. In rouw en verdriet is het zo belangrijk dat er mensen zijn die aandacht en tijd voor je hebben. Marinus van den Berg schreef er een mooi gedicht over:

Je denkt misschien dat je iets moet zeggen, je denkt misschien dat je me op moet vrolijken…Wat ik vraag is dit: wil je nog eens en nog eens luisteren naar mijn verhaal.
 
 
Luisterend aanwezig zijn, zoals de Eeuwige: zo mogen we er zijn voor elkaar.