Walk of Peace

16 september 2023

Afgelopen zaterdag was de Walk of Peace om aandacht te vragen voor vrede en wat daarvoor nodig is. De Ambassade van Vrede had een kaartenactie op touw gezet – de kaarten worden aangeboden aan de Russische en Oekraïense ambassade. Wij zijn zo machteloos – en tegelijkertijd moeten we onszelf en elkaar eraan helpen herinneren dat oorlog verschrikkelijk is en dat mensen zo naar vrede verlangen. Tijdens de bijeenkomst op 16 september waren er verschillende workshops zoals kraanvogels vouwen en met elkaar in gesprek over burgerschap en over Etty Hillesum.

Gezamenlijke startzondag van de PGA

17 september 2023

Op zondag 17 september hebben we als gezamenlijke PGA startzondag gehouden. Het was een dag vol variatie en beweging, vol ontmoeting en inspiratie. We begonnen in De Bleek, waaierden uit over alle kerken voor workshops en vervolgens kwamen we bij elkaar in de Schouw voor een heerlijke lunch. We besloten de dag met een viering in de Grote Kerk. Het was een duiventilprogramma: je kon in- en uitvliegen. Het thema was: Ga je mee? Zo zijn we aan de start van dit seizoen samen op weg gegaan!

Eerste bronnenzondag van de PGA

1 oktober 2023

Op de eerste bronnenzondag was er in De Bleek een viering rond de bron creativiteit. Het thema was: Een mijl in mijn schoenen. Er werd gezongen door de cantorij en  gedanst door de danskring én door enkele kerkgangers. Het dansmidden zoals we dat noemen was rood, de kleur van de liefde en er stonden schoenen op. We verplaatsten ons in de schoenen van de figuren uit het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Dat verhaal werd aan het eind van de viering door de kinderen uitgespeeld met zelfgemaakte poppenkastpoppen.

Bronnenzondag

5 november 2023

Zondag 5 november was het Bronnenzondag. In De Bleek was er een oogstviering. Juul had een mooie oogst-opstelling gemaakt, goede gevers hadden boodschappen voor de Boodschappenmand gebracht en dat heeft Hans zo mooi geëtaleerd. Er waren mooie pakjes voor de ouderen die door velen rondgebracht werden.
’s Middags bij de zangdienst in NOACH was er ook kindernevendienst. Het thema was: talent. Introductie hierover was het raden van diverse zaden, pitten, knolletjes, vruchten e.d. uit de natuur: talenten van de schepping die we moeten verzorgen. Er waren puzzelstukjes te winnen die samen tot een puzzel zijn gelegd.

 

Seniorenmiddag in De Bleek

14 november 2023

Dit jaar was Gery Groot Zwaaftink uit de Achterhoek te gast met verhalen en muziek. Hij bracht ons een gevarieerd programma en zoals een troubadour in vroegere tijden die rondtrok langs kastelen en dorpen vertelde hij verhalen en zong ballades om het publiek te vermaken. Hierna was er nog een gezellige broodmaaltijd!

 

 

Gedachteniszondag in De Bleek

26 november 2023

Op de laatste zondag van november hebben we in De Bleek de overledenen herdacht. Zout water stond symbool voor het verdriet, de tranen, en druivensap voor de vreugde, de dankbaarheid. Ieder werd uitgenodigd op een papierstrook te schrijven waar hij dankbaar voor is en al deze stroken vormen een ‘wand van dankbaarheid’. Zo mogen we de dankbaarheid en de goede herinneringen meenemen de toekomst in. We deelden druiven als symbool voor het visioen van Gods nieuwe wereld, die goede toekomst.

 

Kerst in De Bleek

25 december 2023

Kerstmis 2023: Licht in de nacht. We vieren kerst rond de langste nacht, als iedereen verlangt naar het licht. Vier zondagen ging het over de nacht en met Kerst was het thema ‘Stille nacht’. De herbergierster in Bethlehem wilde na een drukke dag eindelijk gaan slapen, maar daar kwam niet van omdat er steeds weer werd geklopt. Uiteindelijk was er zo’n verrassing dat ze helemaal niet meer kón slapen en beschuit met muisjes ging smeren.

De kleden op de avondmaalstafel laten zien hoe het licht in het donker groeit, en de kerstboom hangt vol met lantarens. Bleekers hebben zich heel creatief uitgeleefd: een prachtig gezicht!

De kleden op de liturgietafel bij de symboliek van het licht zijn ooit door Monica gemaakt. Zij heeft tijdens een studieverlof een hele serie van zulke kleden gemaakt voor het hele jaar, waarbij de symboliek van het licht uitgebeeld wordt door kleuren en abstracte vormen. De verbindende vorm zijn lichtstralen. In Advent waren ze paars-roze, met Kerst wit met blauw. Blauw is en winterse kleur én de kleur van de hemel. Wie er meer over wil weten en de andere kleden ook wil zien, zie de website.