We gaan in de komende 40 dagentijd weer aan het werk met een eigen project. Vooral in De Bleek, maar ook op een bronnenzondag. Centraal in dit project staat een hongerdoek uit India. Het is geschilderd door Lucy d’Souza-Krone en het gaat over Bijbelse vrouwen.

hongerdoek

Elke zondag komt een van de vrouwen van het doek aan bod. Het zijn verhalen van vrouwen die zich inzetten voor een betere samenleving, voor het Rijk Gods op deze wereld. Zij wijzen ons de weg naar gerechtigheid, naastenliefde en vrede. Naast de Bijbelse vrouwen willen we ook aandacht schenken aan vrouwen uit de geschiedenis en van nu die een bron van inspiratie voor ons kunnen zijn.

Op zondag 18 februari beginnen we bij het midden van het doek, waar we een mediterende vrouw zien en symbolen daarbij.

18 feb

1e zondag

40 dagentijd

De Bleek

Monica Schwarz

Mediterende vrouw, mosterdzaad

Lc 13: 18-21

 

3 maart

3e zondag

De Bleek

Monica Schwarz

Maria en Elisabeth

Lc 1: 47-56

10 maart

4e zondag

Pniël

Rik van Soldt

Kanaänitische vrouw

Mt 15: 22-28

17 maart

5e zondag

De Bleek

Monica Schwarz

cantorij

Sifra Pua

Ex 1: 15-21

24 maart

Palmzondag

De Bleek

Siebe Hiemstra

Ruth

Ruth

28 maart

Witte Donderdag

De Bleek

Monica Schwarz

cantorij

Mediterende vrouw,

Graankorrel

Joh 12: 24

 

29 maart

Goede Vrijdag

De Bleek

liturgiecommissie

 

 

30 maart

Paaswake

De Bleek

Monica Schwarz

cantorij

Mirjam

Ex 15: 19-21

7 april

Pasen

De Bleek

Monica Schwarz

Maria van Magdala

Joh 20: 11-18

 

Uitnodiging:

Wie is voor jou een bron van inspiratie?
Welke vrouw heeft jou in jouw leven geïnspireerd? Dat kan een grote naam zijn, maar ook iemand uit je eigen omgeving, het kan een beroemdheid zijn maar ook een vriendin, je moeder etc. Nu kunnen het ook mannen zijn – en dat is natuurlijk ook goed! Schrijf een stukje over die vrouw/man en stuur het naar Monica. (hetkerkuiltje@gmail.com) Het is mooi om dat van elkaar te horen. Als je liever niet iemands naam noemt, kun je schrijven over die vriendin of tante – en hoe zij jou geïnspireerd heeft. In de vieringen/Bleekpost kunnen we dit dan met elkaar delen!

Creatieve avonden in De Bleek
Wat zou het leuk zijn om zelf creatief aan de slag te gaan en aan het hongerdoek van Lucy d’Souza-Krone iets toe te voegen. Op dinsdag 27 februari kunnen we met een groepje in gesprek: wie inspireert ons en hoe kunnen we dat uitbeelden? Al pratend komen we vast op ideeën. Op dinsdag 12 maart zouden we dat dan daadwerkelijk kunnen uitvoeren en samen een aanvulling maken op het hongerdoek van Lucy.

Heb je daar zin in: bel of mail met Monica  840484, hetkerkuiltje@gmail.com

Waarom een hongerdoek?
Een hongerdoek is oorspronkelijk iets uit de Middeleeuwen: in de vastentijd werd het rijk versierde altaar door een doek aan het zicht onttrokken. Zo was het ook zichtbaar een periode van soberheid. Op het doek werd vaak het lijdensverhaal van Jezus uitgebeeld. In de jaren 70 is dit oude gebruik op een bijzondere manier opnieuw tot leven gewekt: de Duitse vastenactie ‘Misereor’ vraagt kunstenaars uit het Zuiden nieuwe hongerdoeken te maken vanuit bijbelse en christelijke thema’s die hen aanspreken. Ook in Nederland vond dat weerklank en er waren ook gemeenten die een eigen hongerdoek maakten. Zo hangt er in de Grote Kerk ook een hongerdoek.