Eind februari begint de 40 dagentijd voor Pasen. Dit jaar hebben we het overkoepelende thema ‘Tuin’ gekozen. Dat wordt uitgewerkt in de vieringen in de 40 dagentijd, de Stille Week en tenslotte in de Pinksterviering.

We beginnen op de eerste zondag in de woestijn en met het verlangen naar een tuin waarin water stroomt, bloemen bloeien, bomen schaduw en vruchten geven. In onze wereld is dat niet vanzelfsprekend. Niet overal is water en vruchtbare grond. En soms is er oorlog en geweld waardoor een land spreekwoordelijk een woestijn is. In de vieringen tot Pasen komen verschillende thema’s voorbij: het zaad, de bron, de grond, biodiversiteit en de spiritualiteit van de tuin. In de Stille week zijn we in de tuin van Getsemané en met de vrouwen in de tuin op Paasmorgen.

Tuinen zijn van alle tijden. Denk aan de oude Perzische tuinen in wat tegenwoordig Iran is, aan de tuin van Versailles, aan kruidentuinen bij kloosters, aan boomgaarden, moestuinen en pluktuinen. We weten dat er rond 2500 voor Christus al kruiden verbouwd werden en bomen en planten gekweekt. Er zijn Egyptische grafschilderingen uit 1500 voor Christus met een tuin met een vijver, fruitbomen, palmbomen, papyrus, vissen, eenden en ganzen. Er zijn beschrijvingen van tuinen uit Perzië uit de zevende eeuw voor Christus en oude middeleeuwse miniaturen van kruidentuinen bij kloosters. In onze tijd zijn er beroemde tuinarchitecten zoals Mien Ruys en Piet Oudolf.

40 dagentijd
In het voorjaar en de zomer worden er ook nog wat andere activiteiten rondom dit thema georganiseerd.

Een overzicht van de verschillende vieringen:

 

datum welke zondag voorganger thema
26 feb 1e zondag Siebe Hiemstra Woestijn en paradijstuin
5 maart 2e zondag Monica Schwarz Zaad
12 maart 3e zondag Trudi Lambers Heerspink Water, de bron
19 maart 4e zondag

 

Monica Schwarz Grond
26 maart 5e zondag Siebe Hiemstra De tuin, de stad en biodiversiteit
2 april 6e zondag Monica Schwarz Tuinieren en de spiritualiteit van de tuin
6 april Witte Donderdag Monica

Schwarz

Tuin van Getsemané,

Symboliek van de graankorrel

7 april Goede Vrijdag liturgiecommissie Meditatieve viering rond lied 547
8 april Stille Zaterdag Monica Schwarz Onze planeet als tuin om in te leven
9 april Paasmorgen Monica Schwarz Paastuin, symboliek van de boom
23 april Monica Schwarz bloemen
28 mei Pinksteren Monica Schwarz De vruchten van de tuin -Geest