Tijdens Advent en Kerst hangt er een bijzonder Adventsdoek in De Bleek. We hebben het doek te leen van de Twentse Zorgcentra en het is een doek met een verhaal.

Het Adventsdoek is gemaakt bij atelier Artdesch, het kunstatelier van de Twentse zorgcentra van mensen met een verstandelijke beperking. Cliënten die een kunstzinnig talent hebben, krijgen de kans zich te ontwikkelen, en de begeleiding schept de voorwaarden waaronder zij kunst kunnen maken. De cliënten hebben de mogelijkheid om met verschillende technieken bezig te zijn zoals tekenen en schilderen, keramiek, zeefdrukken, papier-maché, linosneden, tekenen op de computer en textiele werkvormen zoals borduren, haken, vilten, naaien, breien en weven op weefgetouwen. Bij het maken van kunst staan eigenheid, vrije expressie en persoonlijke ontwikkeling voorop.

De kunst in Atelier Artdesch gemaakt wordt, wordt tegenwoordig als ‘Art Brut’, letterlijk: ‘rauwe kunst’, getypeerd. Het is kunst in zijn meest directe vorm, kunst die niet of nauwelijks verwantschap vertoont met bestaande kunststijlen. Het is gemaakt door kunstenaars die uiting geven aan wat er in hen leeft, zonder dat zij zich iets aantrekken van wat voor opvatting over kunst dan ook. Pas de laatste tijd is er aandacht voor deze authentieke kunstvorm die veel mensen raakt.

Het idee van het doek is ontstaan bij Herre Roorda die toen destijds geestelijk verzorger was  bij de Twentse zorgcentra. Hij nam contact opnam met de kunstafdeling van de Losserhof. Want Atelier Ardesch maakte exposities over allerlei onderwerpen, en hij dacht dat de bijbel en het geloof ook een geschikt thema zouden zijn, omdat de bijbelverhalen zich lenen voor expressie. Daar werd positief op gereageerd en op alle locaties van de Twentse zorgcentra, in de Losserhof, in Almelo en Enschede gingen de bewoners en cliënten aan het werk rond de bijbelse verhalen. Gaandeweg ontstond het idee van een geloofsdoek. Dit was afgeleid van het hongerdoek, een oude traditie in de kerken in de voorbereidingstijd voor Pasen. Omdat Kerst ook een voorbereidingstijd kent, Advent, ontstond het idee om een Adventsdoek te maken.

In Almelo was het atelier heel goed in de textiele werkvormen, en dus werd het daar gemaakt. Eerst werd er één doek gemaakt, maar de cliënten waren zo enthousiast, dat het idee kwam om er een soort ‘boek’ van te maken. Enkele cliënten waren heel goed bekend met de bijbelverhalen en zij bedachten zelf welke voorstellingen zij wilden uitbeelden. Toen het een boek geworden was, had het ook een voorkant nodig. Daarvoor bedacht Herre Roorda de alfa en de omega. Tegen mij zei hij daarover: ‘God is van alles het begin en het einde en daar tussen dat begin en het einde zitten deze verhalen tussen’.

Klik op onderstaande foto’s om ze te vergroten en het doek te bekijken:

Wie meer wil weten en zien! van Atelier Artdesch, kan kijken op hun website of op de website van Artdesch Almelo.