expositie van ex-librissen

Er is weer een nieuwe expositie in De Bleek. Deze keer is het een expositie van ex-librissen. Deze zijn vanaf heden tot 5 februari 2020 te bewonderen in de achterzalen van De Bleek.

Ex librissen zijn doorgaans kleine eigendomsmerkjes die in een boek geplakt kunnen worden.
 
Zo’n ex libris toont meestal de woorden “ex libris”, dat wil zeggen “uit de boekenkast van” en vervolgens de naam van de eigenaar van het boek met nog een bepaalde voorstelling.  Die voorstellingen zijn vaak grafisch erg interessant.
 
De meeste prentjes zijn nu niet meer bedoeld om in een boek geplakt te worden.  Het zijn tegenwoordig kleine kunstwerkjes, veelal etsen, houtsneden en gravures, die hun oorspronkelijke functie verloren hebben. Het zijn verzamelobjecten geworden.

In het tentoongestelde werk bestaan de voorstellingen uit het eerste mensenpaar Adam en Eva en uit diverse taferelen die met de Ark van  Noach te maken hebben. De beide verzamelingen zijn van Henk Blokhuis uit Almelo.

De expositie is te bezoeken: elke zondag na de dienst vanaf 11.15 uur tot 12.15 uur. Op zaterdag 7 december na de lezing van de VVG om 17.15 uur. Op zaterdagavond 14 december na het concert van het Russisch Vocaal Ensemble na 18 uur. Op zaterdag 4 januari na de lezing van de VVG om 17.15 uur.’

Welkom om deze expositie van ex-librissen in De Bleek te komen bekijken!