Levenkunst mozaïek

In De Bleek hebben er sinds startzondag 2018 drie bakken met schildersdoeken een ronde gemaakt. De uitnodiging hierbij was om iets op zo’n doek te maken over het thema ‘levenskunst’.  De vraag was: wat is voor jou levenskunst? Wat heb jij in je leven geleerd, ontdekt, wat het de moeite waard maakt, waardoor je verder kunt? Waar gaat het voor jou om in het leven?

Mensen van alle leeftijden hebben hieraan meegewerkt: kinderen in de basisschoolleeftijd, ouderen van boven de 80 en alles wat daar tussen zit! Wat een variatie en creativiteit, en wat een hoop invalshoeken bij het thema levenskunst.

Sinds Pinksteren hangen de ongeveer 50 schildersdoeken in De Bleek: een levenskunst mozaïek! In de pinksterviering hebben enkele mensen iets verteld bij hun doek. Twee kinderen durfden voor de volle kerk te vertellen over wat zij gemaakt hadden en wat zij belangrijk vonden. Juul vertelde over de symboliek van de vlinder, Annet vertelde enthousiast over ‘rots en water’ lessen die zij op school geeft, Paul droeg een gedicht over geestkracht voor, Pieter vertelde dat De Bleek een tweede thuis voor hem is en zo gingen allerlei schildersdoeken leven en leerden we elkaar ook beter kennen. Sommigen konden zelf niet vertellen omdat zij deze zondag een ander programma hadden, maar Jan-Eric vertelde iets over het doek van dochter Hanneke, en Anneke over het doek van haar moeder Jenny. We hoorden hoe Aafke haar ziel symboliseerde, veelkleurig en sterk die door het donker naar buiten straalt, en hoe Johan al schilderend nadacht over zijn leven en al die gebeurtenissen en mensen die aan zijn leven bijgedragen hebben.

Het is bijzonder dat zovelen iets van zichzelf hebben willen laten zien en een schildersdoek hebben ingevuld. Dank aan allen die daar ook iets over durfden te vertellen. De kerkgangers vonden dat de preek deze zondag eigenlijk overbodig was: zoveel werd hen in deze verhalen over levenskunst aangereikt.

Het levenskunst mozaïek blijft nog een hele tijd hangen en is de komende maanden tijdens de Open Deur op zaterdag van 14-16 uur te bekijken in De Bleekkerk. Welkom! Alle schiildersdoeken van het levenskunst mozaïek zijn ook te bekijken op de fotopagina.