Het is duidelijk dat het allemaal anders gaat dan anders, dit jaar. En hoe, dat hangt van de omstandigheden af. Wat wel zeker is, is dat we deze tijd meer thuis zijn dan anders. Daarom deze creatieve oproep: 
 
 
Maak dit jaar eens je eigen kerstgroep!
Een kerstgroep bestaat uit Maria, Jozef en het kind en daar kunnen nog allerlei andere figuren bij komen: een engel, herders, koningen, een os, een ezel, schapen, kamelen ….. Soms staat een kerstgroep in een soort ‘stalletje’, maar het kan ook zonder. Ze kunnen gemaakt worden van de meest uiteenlopende materialen: van maisbladeren, schapenwol, vilt, karton, klei, metaal, papier …

Ideeën zijn te vinden op internet (bv pinterest) óf je kunt een soort ‘bouwplaten’ bij Monica ‘bestellen’; daar staan drie mallen voor een poppetje op die je kunt uitknippen en omvouwen tot staande figuurtjes. Je kunt ze kleuren of beschilderen, je kunt ze beplakken met stof, wol, vilt en knoopjes, je kunt ze beplakken met een mozaïek van stukjes gekleurd papier of van foto’s uit tijdschriften. Daarbij kun je van het ene figuurtje Maria maken, van de andere Jozef – en zo ook een engel, herders en koningen. Gebruik de dingen die je in huis hebt: de herder krijgt een satéprikker als staf, de koningen kroontjes van het goudpapier van een verpakking. Van een oude schoenendoos kun je een stal maken, wat stro erin (het buurmeisje heeft misschien wel een konijn), van een grote lucifersdoos maak je een kribbe, of van een wc rol in de lengte doorgeknipt. Gebruik je fantasie – en het wordt iets bijzonders.

Bel of mail Monica als je zo’n bouwplaat wilt: je mag er 1 of meerdere. Ze kunnen worden afgehaald of thuisbezorgd.

Voor wie liever zelf wil printen is hier een PDF. Print op 160 grams papier of knip de vormpjes uit en trek ze over op dikker papier of dun karton. Maak als het klaar is een foto van je zelfgemaakte kerstgroep en stuur die naar Monica (hetkerkuiltje@gmail.com): we vertonen ze in De Bleek en zetten ze op de site.

 
 

Ook als je zelf geen kerstgroep maakt, maar er elk jaar wel eentje neerzet: maak een foto en stuur die naar Monica. Sommige kerstgroepen hebben een verhaal: ze komen uit de familie of uit een vakantieland, je hebt het gekregen of bij elkaar gespaard. Schrijf het verhaal erbij, zodat je kerstgroep tot leven komt. Zo zijn we eens op een andere manier bij elkaar betrokken en vieren we toch sámen Kerst.

kerstgroep