overstapviering in De Bleek

Op zondag 1 juli vierden we de overstapviering in De Bleek de overstap van een 4-jarige naar de basisschool en van een achtstegroeper naar het voortgezet onderwijs. Er waren rituelen en symbolen én natuurlijk cadeautjes.

Voor de 4-jarige was er haar levensdruppel die sinds haar doop aan de regenboog in de gedenkhoek gehangen heeft. Ze kreeg cadeautjes met de regenboog. Die is symbool voor Gods trouw en voor de veelkleurigheid van de mensen.

Het leven begint klein, maar groeit, en dat zagen we aan haar: hoe groot en mooi stond ze daar voor in de kerk, samen met haar zus. Hoeveel kleiner was ze op de foto van haar doop!

Voor de 12-jarige en zijn moeder was er het ritueel van het loslaten. En symbolische bagage voor onderweg: een kaars, een kladblok, een pen, een geodriehoek, een reep chocolade en een korenaar. Elk voorwerp heeft een symbolische betekenis:

  • een kaars voor het Licht dat meegaat
  • een kladblok omdat je fouten mag maken
  • een pen als symbool van de kracht van onderwijs
  • de geodriehoek als typisch symbool voor de middelbare school,
    maar ook als driehoek van de verbinding tussen mij, de ander en de Eeuwige
  • een reep chocolade om te delen,
    en omdat het slaafvrije chocolade is, deel je meteen ook met de mensen die de cacaobonen geplukt hebben
  • een korenaar als symbool voor alles wat je gaat oogsten in je leven

Het thema van de overstapviering in De Bleek was: Comfort en Challenge, bemoediging en uitdaging. Dit n.a.v. een Iona-weekend in Schoorl. Troost en bevestiging maar ook uitdagingen zijn voor kinderen beide belangrijke elementen. En dat blijft levenslang, in elke nieuwe fase!

We lazen teksten en zongen liederen uit Iona, een klein eiland aan de westkust van Schotland. Daar bevindt zich een gemeenschap die wereldwijd mensen inspireert. Wie weet gaan we volgend jaar met meer mensen naar het Iona-weekend of zelfs eens naar Iona zelf.

Bekijk foto’s van de overstapviering in De Bleek.