Palmpaasworkshop

Zaterdagmiddag 13 april was het een drukte van belang in De Bleek bij de Palmpaasworkshop. Er kwamen kinderen en ouders met uienschillen naar De Bleek. Waarom moesten ze die uienschillen toch meenemen? Eerst was er limonade met matses, van die platte broden die bij het paasverhaal van de uittocht uit Egypte horen. Daarna vertelde Phillipien waar de uienschillen voor waren: om eieren mee te verven! Maar eerst werden er zelf haantjes gevormd van deeg dat Monica meegebracht had. Elke haan kreeg een oog en werd mooi geschilderd met eigeel. Terwijl de ouders – en een oma – in de kerkenraadskamer met elkaar in gesprek gingen, werd er door de kinderen heel hard gewerkt bij de Palmpaasworkshop! Ze verfden eieren met rode kool, kurkuma en natuurlijk met uienschillen. Dat gaf heel mooie blauwe, gele en roodbruine eieren. Daarna werd er een palmpaasstok versierd en snoep geregen. Na al dat harde werken was er weer iets te drinken en te eten. Inmiddels waren de haantjes gebakken en weer in De Bleek gearriveerd en zongen we een lied terwijl de kinderen in optocht door de zaal liepen. Het refrein, ‘Hij is onze koning’, zongen de kinderen allemaal mee. Samen hadden we daar al over gepraat: Jezus is geen koning met een kroon en een paleis, maar, zo zei één van de kinderen: ‘hij is de koning van de liefde’. Dat had ik als dominee niet beter kunnen zeggen!

In de kerkenraadskamer gingen we als ouders met elkaar in gesprek. Op tafel lagen allerlei voorwerpen en ieder mocht ombeurten een voorwerp kiezen dat voor haar met geloofsopvoeding te maken had:

  • een kaars, omdat licht zo belangrijk is – omdat het ons de weg wijst
  • een afwaskwast omdat ze tijdens het afwassen één op één goede gesprekken met haar kinderen heeft
  • een doos met kleurpotloden, omdat ieder kind haar of zijn eigen leven moet ‘inkleuren’ op eigen wijze
  • een sleutel als symbool dat je je mag openen
  • een kinderbijbel vanwege die oude verhalen uit het verleden die wij mee mogen nemen de toekomst in
  • een schelp als symbool dat luisteren zo belangrijk is
  • een klok omdat het leven zo druk is – en het goed is om tijd te nemen voor bezig zijn met het geloof.

Vervolgens praatten we over onze herinneringen aan onze eigen geloofsopvoeding: van wie hebben we het geloof geleerd? Naast de mooie herinneringen waren er ook de herinneringen aan de puberteit waarin we ons afzetten tegen kerk en geloof. Maar in de loop van ons leven, toen we zelf kinderen kregen, kwam het bezig zijn met geloof weer terug. Tenslotte spraken we over hoe we Pasen vieren.

Het was bijzonder om zo met elkaar te delen en te horen waar die ander mee bezig is en wat voor die ander van waarde is. Het was voor jong en ouder een gezellige en waardevolle middag. Dank aan de kindernevendienstleiding die zich hiervoor heeft ingezet.

Voor meer foto’s van de Palmpaasworkshop zie de fotopagina!