Opnieuw dank voor uw continue stroom aan bijdragen! De stand op 6 oktober is afgerond € 3.000,-. Met de ‘verdubbelaar’ van de diaconie komt dit uit op € 6.000,-. De ‘verdubbelaar’ van de diaconie is nog steeds van toepassing, om deze maximaal te benutten kan uw éénmalige of periodieke bijdrage overgemaakt worden naar NL51 RABO 0301 3037 38 tnv Diaconie Prot. Gem. Almelo onder vermelding van ‘Project fam Cret te Roemenië’.

Is er een andere manier om te helpen? Jazeker! Als sinds jaar en dag helpen twee enthousiaste vrijwilligers de stichting met verkoop van handgemaakte wens- en felicitatiekaarten. Ook nu in coronatijdperk zijn deze te koop. Kijk hiervoor eens de website. Zie ook de website voor meer informatie en foto’s over het project. Namens stichting Help Oost Europa, Dinant Pas

Wat is het project?

U weet het vast nog wel: in 2017/2018 hebben we met elkaar de nodige financiële middelen bijeengebracht voor het bouwen van een huis voor de familie Ardelean in het plaatsje Buteni in Roemenië. Met hen gaat het goed, gezamenlijk hebben we voor hen het verschil kunnen maken. Om dankbaar voor te zijn.Nu willen we opnieuw voor een familie een huis bouwen. Voor de familie Cret uit het plaatsje Sarbi, zo’n 35 kilometer ten noordoosten van de stad Oradea.

Het is een familie van 11 personen: vader, moeder en 9 kinderen (in de leeftijd 1,5 tot 16 jaar). Onze lokale contactpersoon Tavy Pantis omschrijft hen als volgt: “De familie Cret is een groot gezin met 9 kinderen. Ze zijn een arm en eenvoudig gezin. Veel mensen ver-/beoordelen hen omdat ze veel kinderen hebben. Ze hebben geen maandelijks inkomen, vader werkt dag in dag uit in het dorp, moeder heeft geen baan. Het huis waar ze nu wonen is erg oud en staat op instorten. Vanwege dit risico probeerde de vader een nieuwe kamer (4x4m) te bouwen waar hij zijn gezin naar toe kan verplaatsen voor het geval het huis uit elkaar zou vallen, maar het lukte hem alleen om een fundering voor de muren aan te leggen. Het huis waar ze momenteel wonen heeft 1 kamer en 1 keuken. Toen ik ze voor het eerst bezocht begreep ik dat ik iets voor ze moest doen.”