Op aswoensdag was er een soberheidsmaaltijd in De Bleek, waar de Turkse buurvrouw van Rianne Kobes heerlijk voor gekookt had. Het toetje verbindt haar en ons geloof, omdat het Asure pap van Noach genoemd wordt. Traditiegetrouw wordt het in grote hoeveelheden gemaakt en uitgedeeld aan vrienden, buren en familie als een symbool van verbinding, van vrede en liefde.

Wat een toepasselijk recept voor een maaltijd op aswoensdag, in verbondenheid met elkaar.

We kregen van de kokkin het recept, zelfs met foto’s van hoe het bereid wordt. Ga dat de komende tijd eens proberen! En we kunnen niet bij elkaar op bezoek gaan, maar wel wat lekkers bij elkaar op de stoep zetten ….

Ingrediënten voor ca 10 porties Noach pap:

  • 225 gram hele tarwe
  • Ruim gekookt water (bijna anderhalve liter)
  • Kristalsuiker naar smaak
  • 70 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram rozijnen, naar smaak meer.
  • 1 blikje kikkererwten (100 gr)
  • 1 blikje witte bonen (100 gr) (Mag ook droge kikkererwten en witte bonen gebruiken. Nacht laten weken en daarna gaarkoken)
  • 70 gram gepelde hele amandelen
  • citroenschil of een theelepel citroenrasp uit een potje
  • snufje kruidnagel
  • snufje nootmuskaat
  • zakje vanillesuiker
  • walnoten, sesamzaadjes, kaneel en granaatappel voor garnering.

Wil je de Noach pap zelf maken? De ingrediënten en de bereidwijze hebben we in een PDF gezet. Print het uit en ga aan de slag! Voor wat extra hulp kan je hieronder nog foto’s bekijken van het bereidproces.

Noach pap

pakje tarwe

 

Noach pap
Noach pap

gewassen en pan met kokend water gevuld ; VOOR het koken

tijdens het kookproces

 

na rustperiode van een uur of langer. Je ziet dat het is ingedikt.

beetje roeren en met water bijvullen vooraf aan 2e kook en wachtperiode.

 

na een paar tikjes met staafmixer.

ingrediënten

na toevoegen alle ingrediënten

waterglas met suiker; je kunt de suiker afmeten in een waterglas: ruim anderhalf glas suiker

eindresultaat met garnering