startzondag

Op 29 september wordt het kerkenwerkseizoen feestelijk geopend met een Thomasviering op de startzondag en aansluitend een gezellig en leuk programma!

Programma Startzondag

10.00 – 11.15

jong & oud Thomasviering over het thema ‘Muren’
gezamenlijke start en einde van de viering, en in de Vrije Ruimte allerlei activiteiten om aan mee te doen

11.15

koffie en thee in de kerkzaal

vanaf 11.45

vertrek naar Gravenallee 20, boerderij van de familie Vreman, lopend of fietsend
onderweg doen we een speurtocht
voor wie met de auto gaat is er een quiz bij de boerderij

± 13 uur

lunchbuffet bij de boerderij met soep van Ada
en allerlei gerechten meegebracht door ons allen

Kom en doe mee aan die onderdelen waar je zin en tijd voor hebt. Voor de speurtocht en de lunch moet je je opgeven zodat we weten hoeveel mensen er meedoen.

De speurtocht kan lopend of fietsend, maar het kan ook zijn dat je auto-vervoer nodig hebt. Geef je op Opgeven kan op de zondagen in september in de kerk maar ook via telefoon of internet, uiterlijk 25 september voor de speurtocht/vervoer naar fam.Vreman
bij Hike-Flurina Hiemstra: 840484 of hikeflurina@hotmail.com

Voor de lunch kookt Ada Vreman heerlijke soep en we vragen iedereen verder iets aan de maaltijd bij te dragen: een salade, wat sandwiches, een hartige taart of wat voor lekkers ook.
Geef je op, uiterlijk 25 september voor de maaltijd bij de fam. Vreman
bij Hermien Brunsman: 860956 of hermienbrunsman@hotmail.com

We vragen een kleine financiële bijdrage voor de lunch: minimaal 3 euro pp, kinderen gratis, meer mag. Vorig jaar was de opbrengst geweldig en hebben we daarvan het hele levenskunstproject kunnen betalen: dank aan alle gulle gevers!

Thomasviering

Vorig jaar november was er voor het eerst een Thomasviering in De Bleek. De vele positieve reacties hebben ertoe geleid dat deze startzondag met een dergelijke viering begint. Een Thomasviering begint en eindigt gezamenlijk in de kerkzaal. Maar het middendeel van de viering bestaat uit de ‘Vrije Ruimte’ waarin ieder zelf mag kiezen wat hij of zij wil doen. In de kerkzaal is het rustig en is ruimte voor bezinning. Je kunt kijken naar allerlei bijzondere muren – foto’s van Bleekers met muziek daarbij. Je kunt ook voorbeden opschrijven en op een ‘klaagmuur’ plakken, je kunt een elfje maken over het thema ‘muur’ en je kunt er kleuren.

Wil je liever actief bezig dan kun je in andere ruimten aan de slag: je kunt volksdansen, luisteren naar muziek en verhalen, je kunt zingen of luisteren naar een korte overdenking en met elkaar in gesprek gaan over het thema. Voor de jongsten is er kindernevendienst rondom het thema en voor alle kinderen en jongeren van In Between en Jeugdkerk is er een creatieve activiteit.

Het thema van de startzondag is: ‘muren’. Die zijn overal: in onze steden, langs onze tuinen en parken, langs snelwegen. Muren beschermen ons én muren scheiden ons. In sommige oude steden zijn nog stukken stadsmuur te zien. Er zijn beroemde en beruchte muren: de Chinese muur, de Berlijnse muur, de muur die de Israëli gebouwd hebben tussen Israël en Palestina en de muur die Trump bouwt tegen de Mexicanen. Er staan soms muren tussen mensen – en er staan soms muren in ons hoofd. Met dit thema gaan we in de Thomasviering op allerlei manieren aan de slag.

Omdat we deze startzondag de viering wat anders vormgeven, doen we het vaste ‘dank en welkom’ aan vrijwilligers op een andere zondag: op 13 oktober. Dan zal er aandacht zijn voor gaande en komende contactpersonen, kerkenraadsleden etc.

De voorbereidingscommissie bestaat dit jaar uit Jenny Hazenberg, Pauline Vrolijk en Ronald van den Houten. Zij zullen ook alle drie een eigen bijdrage leveren aan het programma.

Wat is een thomasviering?

Thomasvieringen zijn ontstaan in Helsinki. In deze vieringen zijn ruimte en betrokkenheid belangrijke elementen: een Thomasviering heeft een ‘Vrije Ruimte’ waarin iedereen op de eigen wijze betrokken kan zijn. De naam ‘Thomasviering’ verwijst naar de ‘ongelovige Thomas’-het zijn vieringen voor gewone mensen: gelovige maar ook zoekers en twijfelaars.Omdat ieder mens anders is, kunnen mensen in de ‘Vrije Ruimte’ hun eigen keuze maken. Ons leven verandert voortdurend en daardoor verandert ons geloven en veranderen onze behoeften. Daarom kun je in een Thomasviering dat kiezen dat jij op dat moment nodig hebt.