Aangezien de meeste bewoners van het AZC Almelo ‘kansrijk’ zijn geven wij, namens De Bleek, al heel lang Taallessen als vrijwillig taaldocent. Wij verzorgen series van 15 lessen ‘Nieuwe Taal, Programma basaal Nederlands, aangeboden door Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA)’. Taaldocent: Mieke de Winter, vrijwilligster AZC. Zodra de deelnemers een verblijfsvergunning hebben, krijgen ze taallessen van NT2-docenten die in dienst zijn van het COA.
Op de foto’s 2 cursisten met hun dochtertje, excursie in Koffieschenkerij Bolletje, 19 mei.
Wie
Op 10 maart 2023 begonnen we aan een serie van 10 lessen van 2 uren. Geen 15 maar 10 lessen vanwege de komende zomervakantie. De zeven cursisten waren laagopgeleid en spraken nauwelijks Engels. De leeftijd varieerde van 30 tot 50 jaar. Het waren twee Nigeriaanse vrouwen, een Iraanse, een Oeigoerse uit Kazachstan, een man uit Belarus en twee Syriers. Al snel slonk ons groepje naar drie! Een paar bewoners verdwenen naar andere AZC’s en weer een ander moest terug naar Frankrijk. Ook vond iemand het Nederlands op dat moment veel te moeilijk en kon zich ook helaas niet goed concentreren. Dat zie je natuurlijk vaker in de taallessen; cursisten hebben soms echt veel, erg zware dingen meegemaakt. Ook de lawaaiigheid in de units is enorm.
Inhoud
Deze lessen draaien erg om gezelligheid, behulpzaamheid en geduld. Dat lukt! We beginnen met woorden leren rondom kennismaken, adres, woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer. Daarna leren we het alfabet (kleine letters/hoofdletters), a,b,c, enzovoort. Dat opdreunen is gewoon heel gezellig en iedereen loopt om de haverklap vast. En als ik dan weer opnieuw begin op te dreunen, lachen ze zich slap. Het voelt als een soort gezelschapsspel. Dan gaan we bezig met een grote dobbelsteen en een beker. We leren zo de voorzetsels, zoals: op, onder, naast, in, achter, enzovoort. Dan weer hoog tijd voor een lesje vol herhalingen. Daarna het aanwijzend voornaamwoord, dit, dat, deze, die. Het huis, dit huis. De bloem, die bloem. Heerlijk om dan te vervolgen met tellen, we gaan van 0 tot 200. We pakken daarna de dagen van de week, maandag, dinsdag, enzovoort. Vervolgen met de maanden van het jaar, januari, februari, enzovoort. Dan weer al het voorgaande gemixt herhalen en tot slot oefenen met klokkijken, de uren, halve uren en kwartieren. Denk ook aan het verschil tussen Over en Voor. Twee uur, half vijf, kwart over elf, kwart voor drie, enzovoort.
Uitjes
Op 21 april maakten we een korte excursie naar de Bibliotheek. Daar werden we weer heel vriendelijk ontvangen. We hebben gekeken bij de peuter- en kleuterboeken, de boeken van ‘Uitgeverij Eenvoudig Communiceren’ en we kregen een gratis jaarabonnement. Tot slot leerden we nog even hoe te lenen en scannen, hoe de boeken zelf in te leveren. Veel informatie, maar heel leuk.
Op 19 mei gingen we naar Koffieschenkerij en Bolletjemuseum in de Grotestraat. We keken naar een video over hoe in de Bolletjefabriek industrieel 100 miljoen beschuiten per jaar worden gebakken.
Op de foto’s 2 cursisten met hun dochtertje, excursie in Koffieschenkerij Bolletje, 19 mei.
Tot slot
We kijken weer terug op gezellige, nuttige vrijdagmiddagen. De twee peuters en de drie cursisten hebben weer een mooi bewijs van deelneming verdiend en zijn daar ook heel blij mee. Eigenlijk zijn ze trots. Het is een mooi begin om in ons land stapje voor stapje de taal op te bouwen. Groet van Mieke de Winter
Recente reacties