Zondag 7 juni was er de overstapviering, dit jaar anders dan anders vanwege het coronavirus. Twee 4 jarigen kregen na de viering hun levens/doopdruppel thuis overhandigd, maar in de viering waren zij op de beamer te zien. Je zag hen als kleine dopeling en je zag hen ook hoe ze nu zijn: zoveel groter! Dit jaar gaan ze al naar de basisschool. We wensen hen toe dat zij het licht van God weerschijnen en zo de wereld mooier kleuren. 
 
De 2 twaalfjarigen, Floortje en Maus, waren in de kerk, samen met hun moeders. En net als joodse kinderen die 12 worden, mochten zij uit de bijbel lezen. Ze lazen het verhaal over de 12 (!) jarige Jezus in de tempel. Het thema van de viering was; ‘uitvliegen’. Kinderen vliegen uit het nest, en ook volwassenen moeten steeds weer uitvliegen, een nieuwe fase in. Dat is niet altijd makkelijk, maar het helpt als je weet en ervaart dat je gedragen wordt. Zo was er het ritueel voor de 12-jarigen waarin dat uitgebeeld wordt: hun moeders lieten hen los, maar bleven achter hen staan om hen op te vangen en te steunen. We lazen ook over de adelaar die onder zijn jongen vliegt om ze op te vangen: een prachtig beeld voor hoe God mensen niet in de steek laat. Daar mogen wij iets van zichtbaar maken voor elkaar.
 
Tot besluit mochten de Floortje en Maud op het kerkplein een duif loslaten. Een van hen zei na afloop: ‘het was een heel eng gevoel, het leek of de duif zou vallen’. Maar de duif ging vliegen en wiekte weg, de wijde hemel tegemoet. Zo zullen ook deze twee vliegen … soms nog onzeker, soms met wat hulp, soms vol zelfvertrouwen: de toekomst tegemoet.
 
De livestream van deze viering was erg slecht qua geluid, daarom staat er een aangepaste versie op het youtubekanaal van De Bleek. Dit was een heel goed idee van een de opa’s van een Maud en dankzij hem dus voor wie dat wil de kans om de viering met beter geluid te zien en te horen. Ga voor meer foto’s naar de fotopagina!
 
terugblik overstapviering