thomasviering in De Bleek

Thomasviering in De Bleek: een terugblik

Vier november was een feestelijke zondag met een jubileum (Monica 25 jaar predikante) en een Thomasviering. We startten gezamenlijk met een prentenboek over de tijd en de bekende lezing uit Prediker over de verschillende tijden in ons leven.

Vervolgens kon ieder voor een activiteit kiezen en waren er overal in De Bleek groepen mensen actief. In de kerkzaal kon ieder voor zich bezig zijn. Vervolgens kwam iedereen weer bij elkaar en hebben we de viering samen besloten. De cantorij was inmiddels veranderd in een groot koor en zij leverden een mooie bijdrage.

In de kerkzaal hebben mensen ‘elfjes’ geschreven, en die geven allerlei aspecten van het thema weer:

Tijd
zaaien oogsten
altijd weer opnieuw
steeds een tree hoger
Vrede

*

Seizoenen
licht – donker
als het leven
lente, zomer, herfst, winter
mooi!

*

tijd
vroeger, later
het vliegt voorbij
geniet er maar van
Leef!

Deelnemers aan de verschillende activiteiten delen hier hun ervaringen van de Thomasviering:

We hebben eerst individueel geoefend op de zonnedans, maar al gauw de dans op muziek van Telemann in de kring samen gedaan. Ik vond het erg fijn om te doen, onder het dansen werd ik rustig en wilde de dans nog vaker doen. Maar helaas: geen TIJD meer! Deze activiteit vond ik geweldig! Ook vertelde Ronald tussendoor wat over dit “sacraal dansen”.
Jenny

Ik heb meegedaan aan de workshop ‘dansen’ met Ronald van den Houten (en zijn vrouw Marjolein). Heel bijzonder om met een mix van jong en oud bezig te zijn met ‘sacred dance’ want zo voelde het zeker: sacred. We hielden elkaar vast en bewogen in een kring met de aangeleerde passen op het ritme van de prachtige muziek die Ronald had uitgezocht. Fijn om te doen!
Lien

Ik heb meegedaan aan de activiteit “zingen” en ondervonden hoe moeilijk het nog kan zijn om een lied met verschillende intonaties te zingen én nog wel in canon. Petje af voor de cantorij! Maar ontzettend leuk om hier aan deel te hebben genomen.
Susanne

Het was soms wat onduidelijk en licht chaotisch over wie zingt wat en hoe vaak.
Maar vooral heb ik genoten van woorden, ritme en samenklank.
Lydie

Een beknopt muzikaal moment waarin we tóch twee niet alledaagse canons hebben ingestudeerd….”
Philippien

Onze kinderen en ikzelf hebben genoten van de poppenkast voorstelling. Het was een spannend verhaal vol humor.
Janneke

Tijdens de Thomasviering heb ik de overdenking met Siebe bijgewoond. Doordat we in een kring zaten en actief deelnamen vond ik het een fijne ervaring.
Doortje

Overdenken met Siebe. Open, gezellige discussie en… stof tot nadenken. Voor mij o.a. dit: In de TIJD is er voor ons een begin en een einde. Wat doen we in de TUSSENTIJD?
Herman

Ik was aanwezig bij gedichten en muziek. Het was bijzonder om met een kleine groep mensen afwisselend muziek en gedichten te beluisteren. Het werd daardoor veilig intiem. Emoties mochten er zijn en het was een mooi verstillend moment.
Mirjam

Over de gedichten met muziek: Het was een sfeervol geheel, met mooie gedichten en mooie muziek!
Jannie

Het was een gezellige bijeenkomst in de consistorie, die precies vol was. Een leuke opzet: wisselend gedichten en muziek. De gedichten werden mooi voorgelezen. Ik heb vooral onthouden het gedicht over de zondagmorgen in Almelo en die van Ed Hoornik over hebben of zijn. Rianne had mooie, bekende liedjes uitgezocht, zoals Morning has broken. Alles bij elkaar een relaxt gebeuren.
Henny

Al mandala kleurend gingen mijn gedachten vanzelf naar de beleving van de seizoenen in mijn leven.
Corrien

Ik heb een ‘elfje’ geschreven over de seizoenen. Een elfje is een gedicht van elf woorden, verdeeld over vijf regels (1, 2, 3, 4, 1). Leuk en inspirerend om te doen. Een mooi bezinningsmoment!”
Jan

Het mandala kleuren was even heerlijk rustgevend, ondertussen genietend van de prachtige muziek op de achtergrond.
Marjon

Op de fotopagina is een fotoverslag te zien van de Thomasviering in De Bleek. Binnenkort volgen er nog meer foto’s!