Elk jaar is er een toerustingsavond in De Bleek, speciaal voor contactpersonen. Het is bedoeld als een ‘dankjewel’ voor hen, omdat we heel blij zijn met hun inzet! Wat zou De Bleek zijn zonder hen?
We zoeken steeds naar thema’s die in ieders dagelijks leven én in het werk als contactpersoon kunnen inspireren. Zo ging het de afgelopen jaren over omgaan met dementie, over hulpmiddelen om met mensen echt in gesprek te komen, over mantelzorg, over transgenders en kerk etc.
Dit jaar vertelde contactpersoon Erik Roelofs tijdens de toerustingsavond over palliatieve terminale zorg. Hij werkt bij het Hospice Enschede en voor de Stichting Leendert Vriel. Daarbij bieden vrijwilligers thuis of in het hospice aandacht en ondersteuning aan ieder mens in de laatste levensfase en aan haar/zijn partner of mantelzorger. Het belangrijkste is om ‘Er te zijn’. Er zijn vrijwilligers die ’s nachts waken bij terminaal zieken. Ze zorgen dat mantelzorgers kunnen gaan slapen en dat de zieke niet alleen is. Laat op de avond reizen zij soms een heel eind door de donkere nacht om ergens bij een compleet onbekende naast een bed te zitten en te waken. Mensen willen het liefste thuis sterven, maar als dat om wat voor reden ook niet gaat of wenselijk is, is er het hospice: het bijna thuis huis. Heel belangrijk is daar wat iemand zelf wil. Vrijwilligers bieden tijd, aandacht en ondersteuning aan de gasten. Ze ontlasten de mantelzorgers, ze koken, doen klusjes etc. Je zou denken dat een hospice een treurige plek is, maar het is er warm en er wordt meer gelachen dan gehuild. Erik benadrukte dat wat de vrijwilligers doen, eenvoudig en klein is – maar tegelijkertijd maakt dat nu juist een groot verschil.
Het is bijzonder om te beseffen dat er zoveel vrijwilligers zijn die zich voor mensen inzetten in die laatste levensfase. Wat is het helpend dat je er niet alleen voor staat als zieke en als mantelzorger.
Recente reacties