Taalproject van De Bleek

Voorgeschiedenis
Mensen met een verblijfsvergunning krijgen betaalde taallessen en inburgeringslessen, vaak verzorgd door Roc’s en andere instanties. Voor mensen zonder verblijfsvergunning zijn er geen taallessen. Daar wilden een aantal mensen uit De Bleek iets aandoen. Zo is het taalproject van De Bleek ontstaan, een samenwerking tussen de VVG en de PGA en het AZC. Met 4 vrijwilligers geven we gratis taallessen in het AZC aan een gemengde groep azc-bewoners met enige kennis van het Engels. Dit is een soort voor-inburgering. Het is ook een bezig zijn in de strijd tegen de verveling. Het leven in het kamp (zo noemen deelnemers het AZC) ervaren de meesten als zwaar. Men heeft veel stress, zorgen en verdriet.

Inhoud van de lessen
Voor de lessen gebruiken we de methode Je Kan Me Wat, een beproefde, gratis methode met lessen, puzzels en toetsen, ontwikkeld door VU Amsterdam. Dit bevalt goed: de methode biedt structuur maar ook genoeg afwisseling. Nieuwe lesstof nemen we eerst klassikaal door en na de pauze gaan we de stof inslijpen in kleine groepjes. Hierbij wordt er samen ook plezier gemaakt. Tot slot van de les zijn we nog kwartiertje klassikaal creatief met taal, bijv. door Nederlandse kinderliedjes te beluisteren met plaatjes en tekst.

De lessen vinden plaats in het NT2-lokaal van het AZC, Huize Alexandra, maandags van 9.15 uur tot 11.30 uur. Zowel deelnemers als vrijwilligers zijn tevreden over de inhoud en organisatie van de lessen, dus op 3 september 2018 zijn we weer begonnen.

Foto’s
Voor een impressie van de activiteiten van het taalproject, zie de fotopagina of lees het verslag van de serie taallessen in 2022

Contact
Wil je meer informatie over het taalproject van De Bleek, neem dan contact op met Mieke de Winter: mdewinter@tele2.nl of 823943.