Taizé reis in 2020

Taizé reis in 2020

Samen met een Russin, een Duitser en een Zweed 20 wc’s en evenzovele douches schoonmaken of eten opscheppen voor honderden mensen, of de afwas doen in enorme afwasbakken en ondertussen samen een Spaans lied zingen, drie keer per dag met honderden anderen samen ene paar minuten stil zijn en ook vierstemmig zingen … dat, en nog veel meer, kun je beleven in de gemeenschap van Taizé. Heb je interesse? Kom een week met ons mee naar Taizé. We gaan samen op Taizé reis in 2020!

Van 26 april tot en met 3 mei 2020 gaan wij op reis naar Frankrijk, naar een piepklein dorp op een kleine heuvel. Daar is een gemeenschap van broeders die hun inspiratie en hun leven wil delen met jongeren uit de hele wereld. Elke week komt er een bonte stoet van jongeren uit allerlei landen aan. Ze spreken verschillende talen en ze hebben allemaal hun eigen geschiedenis en achtergrond, maar ze willen een week lang het leven van de broeders en elkaars leven delen op die heuvel in Bourgondië.

Dat wil zeggen:

 • samen eten,
 • samen zingen,
 • samen praten,
 • samen stil zijn,
 • samen muziek maken,
 • samen lachen,
 • samen afwassen,
 • samen lol maken,
 • samen ernstige gesprekken voeren,
 • samen hotdogs eten
 • en nog veel meer,
 • en al die dingen
  in het Engels, óf met handen en voeten.

Elke dag is er een programma van vieringen in de kerk, een inleiding door een broeder / zuster met daarna gesprekken in kleine groepen, gezamenlijke maaltijden, corvée (samen met je groepje) en is er ook tijd om te wandelen of te ontspannen. Je leeft een week in het ritme van de broeders en in verbondenheid met mensen uit vele landen. Het is een week van bezinning en ontmoeting, van stilte en gesprekken. Je bent in een klooster maar tegelijkertijd ben je in een heel internationaal gezelschap.

Achtergronden bij Taizé

Er worden heel veel talen gesproken in Taizé. Niet iedereen kan Engels, dus vertalen mensen voor elkaar. Je doet samen corvée en je eet samen en ondertussen heb je bijzondere ontmoetingen en gesprekken. De broeders nodigen je met hun concrete vragen om na te denken over je leven en de wereld. Tijdens workshops kom je met anderen in gesprek die met dezelfde dingen bezig zijn – soms aan de andere kant van de wereld. Dat is leerzaam en bemoedigend.

De broeders hebben een bijzondere theologische visie en zij brengen dit in hun dagelijks leven in praktijk: een leven in eenvoud en gastvrijheid, met compassie en zeker ook met vreugde. Zij staan met beide benen op de grond en in onze wereld en hebben een uitermate uitnodigende houding. Vanuit hun ‘kerk van de verzoening’ organiseren zij een pelgrimage van vertrouwen over de hele wereld en werken zij aan verzoening en verbondenheid tussen mensen.

Ook ouderen zijn welkom in Taizé, maar wel in beperkte mate. Het zwaartepunt ligt voor de broeders bij de jongeren, die hun levensweg nog moeten zoeken. Toch zijn er elke week ook enkele honderden ouderen (dat is in Taizé 30+) met hun eigen programma.

Jongeren van 15 jaar en ouder en alle leeftijden daarboven zijn welkom om deze week met ons mee te reizen naar Taizé en daar aan het programma mee toe doen. De verblijfskosten zijn relatief laag, omdat het onderkomen heel eenvoudig is. Afhankelijk van wie er meegaan, kunnen we het vervoer regelen: met eigen auto’s of met een gehuurd busje.

Heb je interesse in de reis naar Taizé in 2020?
Bel of mail ons! (hetkerkuiltje@gmail.com of 0546-840484) Samen met elkaar kunnen we een bijzondere week beleven. In de voorbereidingen komen nog allerlei praktische dingen aan de orde.

Wil je vast wat meer van de sfeer van Taizé proeven? Kom naar de Workshops in Taizéstijl in De Lichtkring! Zo ben je alvast een beetje voorbereid op de reis naar Taizé in 2020!