Verslag taallessen 2022

door | feb 21, 2023

Aangezien de meeste bewoners van het AZC Almelo ‘kansrijk’ zijn, geven wij al heel lang Taallessen aan bewoners zonder verblijfsvergunning als vrijwillig taaldocent, namens De Bleek.

Wij verzorgen series van 15 lessen ‘Nieuwe Taal, Programma basaal Nederlands, aangeboden door Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA)’. Taaldocent: Mieke de Winter, docent Nederlands en vrijwilligster AZC. Zodra de deelnemers een verblijfsvergunning hebben, krijgen ze taallessen van NT2-docenten die in dienst zijn van het COA.

Op 21 oktober 2022 begonnen we weer aan een serie van 15 lessen van 2 uren. De zes cursisten waren hoogopgeleid en spraken daardoor Engels. Om aan zo’n groepje les te geven is een makkie. De leeftijd varieerde van 18 tot 40 jaar, drie van hen waren Syriër, eentje kwam uit Afghanistan, eentje uit Libanon en eentje uit Ethiopië. Ook interessant zijn hun beroepen: tolk, architect, fysiotherapeut, metaalbewerker, internationale handelaar en financieel analist van een vliegtuigmaatschappij.

Op de foto’s 2 van de 6 cursisten,
trots op hun Bewijs van Deelnemening.

In de lessen lag de nadruk op

  • Spreken (woordenschat en uitspraak) Na de serie kende de deelnemer 1000 Nederlandse woorden, zoals: kennismaken, klas, badkamer, handdoek, de seizoenen, de klok, gezondheid, dokter, boodschappen, betalen, het gasfornuis, het restaurant, kledingwinkel, stropdas, bikini, oma, neef, buurman, het station, de vrachtwagen, vervoer, personeelstekort, vrijwilliger, verboden, regering, bloembollen, gratis, lastig, stroom, duur, vlag, ontbijten, gracht, fietspad, lantaarnpaal, stopcontact.
  • Luisteren (letter- en woordherkenning + NOS Nieuws van de week in gemakkelijke taal).
  • Lezen (vooral woordbeeld), enige basiskennis.
  • Basisgrammatica
    • Onderwerp, werkwoord, zin, vraagzin
    • Kent de vervoeging van ZIJN, HEBBEN, WORDEN
    • Kent de vervoeging tegenwoordige tijd van de regelmatige werkwoorden
    • Kent de vervoeging verleden tijd van de regelmatige werkwoorden
    • Kent cijfers, getallen, vraagwoorden, aanwijzende voornaamwoorden, enige bijwoorden, bezittelijke voornaamwoorden, meervoud, bijvoeglijke naamwoorden
    • Formuleert korte zinnen in gesprekken en telefoongesprekken

     

We keken elke les na de pauze naar NOS Nieuws van de week in gemakkelijke taal (YouTube). Als huiswerk keken ze naar NOS Jeugdjournaal (app NPO Start, live). Waarom Jeugdjournaal? In het Jeugdjournaal wordt vóór de uitzending aandacht besteed aan foutloos Nederlands en er wordt ook duidelijk gesproken.

Aan het einde van de serie lessen hebben we uitgelegd dat ze bij het Taalpunt van de Bibliotheek Almelo 1 op 1 lessen van andere vrijwilligers kunnen aanvragen. Ook krijgen ze dan een gratis abonnement (een gratis bibliotheekabonnement duurt 12 maanden). Ik adviseer ze om Nederlandse boeken uit de serie ‘Lezen in gewone taal’ (Uitgeverij Eenvoudig Communiceren) te lenen. Dat zijn bekende romans, ingekort en omgezet naar eenvoudige taal. Ideaal om een nieuwe taal te leren en zo hoef je als buitenlander niet eindeloos kleuter- en kinderboeken te lezen. Want dat is eventjes leuk, maar na een paar maanden is dat moeilijk vol te houden!